Sürdürülebilir Yasadışılık: İstanbul’da Gagauz Kadınlar - Sustainable Illegality: Gagauz Women in Istanbul

Authors

  • Bayram Unal Niğde Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ve Fernand Braudel Center, SUNY-Binghampton

DOI:

https://doi.org/10.59670/ml.v9i4.124

Keywords:

Yasadışılık, etnik işbölümü, yaşamsal stratejiler, İstanbul, Illegality, ethnic division, survival strategies, Turkey

Abstract

This study deals with survival strategies of illegal migrants in Turkey. It aims to provide an explanation for the efforts to keep illegality sustainable for one specific ethnic/national group—that is, the Gagauz of Moldova, who are of Turkish ethnic origin. In order to explicate the advantages of Turkish ethnic origin, I will focus on their preferential treatment at state-law level and in terms of the implementation of the law by police officers. In a remarkable way, the juridical framework has introduced legal ways of dealing with the illegality of ethnically Turkish migrants. From the viewpoint of migration, the presence of strategic tools of illegality forces us to ask not so much law-related questions, but to turn to a sociological inquiry of how and why they overstay their visas. Therefore, this study concludes that it is the social processes behind their illegality, rather than its form, that is more important for our understanding of the migrants’ survival strategies in destination countries.

[IN TURKISH]

Bu çalışma özellikle eski Sovyetler Birliği’nden gelen ve kısa bir süre sonra yasadışı duruma gelen göçmenlerin Türkiye’deki kalış mücadelelerine odak-lanmaktadır. Bu göçmenler arasında da özellikle Gagauzların bu mücadele içer-isinde yasadışılık konumlarını yaşamsal bir strateji olarak değerlendirmelerinin mekanizmasına odaklanmaktadır. Türk olmalarından kaynaklı yaşamsal stra-tejilerin anlaşılmasında, bu grubun devlet-hukuk önünde farklı şekilde değer-lendirilmesi ve hukukun uygulamasından sorumlu olan devlet görevlileri ile olan ilişkide ayrıcalıklı bir konuma getirilmeleri üzerinde durulacaktır. Göçmen-lerin açısından konuya yaklaşıldığında, yasadışılıkla baş etme stratejilerinin varlığına, hukuki açıdan bakmamızdan daha çok, göçmenlerin kalış sürelerini yasal olmayan biçime niçin ve nasıl kaydırdıklarına odaklanmamız gerektiğini anlıyoruz. Çalışmanın en temel sonuçlarından birisi, farklı grupların yasadı-şılığının farklı hukuki çerçeveler ile belirlenirken, Gagauz göçmenlerin yasa-dışılıklarının, tamamı ile sosyal bir süreç içerisinden anlaşılabileceği ve bu süre-cin göçmenlerin yasadışılıklarının faydalı olduğu sürece sürdürüleceğidir.

Downloads

Published

2012-12-06

How to Cite

Unal, B. (2012). Sürdürülebilir Yasadışılık: İstanbul’da Gagauz Kadınlar - Sustainable Illegality: Gagauz Women in Istanbul. Migration Letters, 9(4), 387–400. https://doi.org/10.59670/ml.v9i4.124